adsense

21 Temmuz 2014 Pazartesi

Omer Hayyam

Bulut gecti, gozyaslari kaldi cimende
Gul rengi sarap icilmez mi boyle gunde?
Bugun bu cimen bizim, yarin kim bilir kim
Gezecek bizim topragin yesilliginde.

..bosuna dememisler "Elmas yontulmali, insan da egitilmelidir"

...baska hicbir din islam kadar acik degildi.Bilginler "Allah'im benim bilgilerimi artirmama yardimci ol" diye dua ederlerdi.

18 Temmuz 2014 Cuma

Siyah Beyaz Fotoğrafçılık

Eğer soyut çalışmaktan hoşlanıyorsanız, siyah beyaz oldukça iyidir. Siyah ve orta beyaz, kendisi soyut formlarmış gibi davranırlar çünkü renkler kaybolmuştur ve bununla beraber fotoğrafın grafik elementleri kendini göstermeye başlar. Bu da bize konuyu çok daha yakın ve derinden keşfetme şansı verir.

Nerede Tercih Etmeli

İşe dış mekanlardan başlayalım. Siyah beyaz fotoğraf çekmek için şehirde dolanıyorsanız, gölge aramaya başlasanız iyi edersiniz. Zira gölgeler, siyah beyaz fotoğrafların en önemli öğelerinden bir tanesidir. Halihazırda siyah olan gölge, siyah beyaz bir fotoğrafta çok daha baskın hale gelecektir ve kompozisyonunuzu zenginleştirecektir. Özellikle sıralı gölgelere sahip bir yapı bulursanız, kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Portre fotoğraflarında da siyah beyaz fotoğrafların yeri büyüktür. Anlamlı bir portre fotoğrafında, modelin surat ifadesi çok önemlidir. Model, duygularını ne kadar fotoğrafa yansıtabilirse, fotoğraf o kadar güzel olur. Modelin duygularını ön plana çıkarmak için başvurabileceğiniz yöntemlerden bir tanesi de, modelin siyah beyaz fotoğrafını çekmek. Bu, modelin duygularının daha da ön planda olmasını sağlayacaktır.

Nerede Tercih Etmemeli

Kapalı mekanlarda eğer ekstradan bir ışık kaynağı kullanmıyorsanız son derece kısıtlı ışık miktarına sahipsiniz demektir.
Yine düzgün ışık sorunu yaşıyorsanız, gece çekimlerinde de siyah beyaz fotoğrafları tercih etmemeniz gerekir.

Silhouette photography

To shoot successful silhouette photography you first need to choose a subject that can be identified by its two-dimensional shape.


Step by step how to shoot silhouette photography
01 Find your position
The best time for shooting silhouettes is at the beginning or end of the day, when the sun is low in the sky. You don’t necessarily need to have the sun directly behind the subject, it just needs to be in front of you. Hunt out the camera angle that shows the best outline of your subject.



02 Turn off Active D-Lighting or Auto Lighting Optimizer
By default, your camera will likely have some sort of dynamic range enhancing feature to pull more detail from shadow areas.These features essentially adjust the contrast in your picture, helping you to pull maximum detail from shadows. For shooting silhouette photography, you need to turn this Off.

03 Get up to speed
Set your camera to Aperture Priority mode, and use a low ISO setting of between 100-200 to avoid noise. Set a mid-aperture of around f/8, as this should help minimise the amount of chromatic aberration (colour fringing) which can be a particular problem when shooting into the sun.

04 Exposure compensation
With the settings you have now, silhouettes will not be dark enough, so you must use exposure compensation. You will typically need to dial in a setting of between -1 to -3 EV (the more sky in the shot, the less negative compensation you will need).

http://www.digitalcameraworld.com/2012/11/09/silhouette-photography-tips-for-shooting-into-the-sun/

Fotoğrafta Bakış ve Hareket Boşlukları

Bakis boslugu:
Portre fotoğrafları izleyenler üzerine yapılan araştırma göstermiştir ki; fotoğraf izleyicisi ilk başta gözlere odaklanıyor, her nasıl ki birisiyle yolda karşılaştığımızda gözlerine bakıyorsak fotoğrafta da benzer kural söz konusu. Daha sonra da kişinin nereye baktığını, ne düşündüğünü merak eder ve o yöne doğru bakarız, dolayısıyla o yönün boşta olması gerekir



Hareket boşluğu:
Bakış boşluğunun aynı mantığı hareket boşluğunda da vardır. Hareket eden konunun önündeki boşluğu görmek fotoğrafın kalitesi ve görünüm açısından iyidir. Nasıl ki bakış yönüne bakıyorsak, hareket yönüne de dikkat ediyoruz.


Fotoğrafta Kompozisyon ve 1/3 Kuralı


16 Temmuz 2014 Çarşamba

ISO – Enstantane – Diyafram


Diyafram:




Hangi durumlarda nasıl diyafram kullanmam gerekir?

Portre fotoğraflarda ; genellikle arka planı flu yapmak istendiğinden açık diyafram kullanmak gerekir.

Makro fotoğraflarda ; portre fotoğrafla benzerdir, konuyu önplana çıkarmak için açık diyafram tercih edilir.

Manzara fotoğraflarda ; genellikle her yerin net olması istenir, bunu da kısık diyafram kullanarak elde edebilirsiniz.

Gece fotoğraflarında ; ışık genellikle yetersiz olduğu için alan derinliği arkaplana atılır, açık diyafram kullanılır.

Enstante:

Enstantane hızı (aynı zamanda perde hızı olarak da geçer) deklanşöre bastığımızda sensöre ne kadar süre ışık düşeceğini belirleyen değerdir. Buna aynı zamanda ‘pozlama süresi’ de denir.

IPUCU: Seçtiğiniz lens ile enstantane değeri doğrudan ilgilidir; bu ilginin sebebi de odak uzaklığıdır. 50mm odak uzaklığına sahip bir lens seçtiğinizi düşünün, kullanmanız gereken minimum değer 1/50 olacaktır veya 200mm odak uzaklığı lens için bu değer 1/200 olacaktır. Odak uzaklığı arttıkça titreme de artacağı için yüksek enstantane seçmemiz gerekir.

Hareketi dondurarak fotoğraflamak istediğimizde hızlı enstantane kullanırız yani kısa pozlama yaparız.















Kimi durumlarda da hareket halindeki nesneleri sabit arkaplanlarla kullanarak sahneye hareket katmak, hareketi izleyiciye de aktarmak isteyebiliriz. Fotoğraf makinemizi tripoda sabitleyip normalde kullandığımızdan daha yavaş bir enstantane tercih ederek, sabit ve hareketli bölümleri olan bir fotoğraf elde edebiliriz.
















ISO:

ISO, kısaca ışığa duyarlılıktır.

Fotoğraflarınızın temiz, keskin, doğru renklere sahip olmasını istiyorsanız, fotoğraflarınızda gürültü olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu da ancak ISO değerinizin küçük olmasıyla elde edilebilir.

Şöyle kesin olarak belirtelim:

Ne kadar küçük ISO değeri = O kadar az gürültü (noise)

ISO’yu yükseltmenin sebebi daha yüksek enstantane istemektir. Yani ışığın az olduğu bir ortamda, ekstra ışık kaynağınız da yoksa ISO’yu yükseltmekten başka çareniz kalmaz, çünkü ortamda var olan ışık sizin istediğiniz fotoğrafı çekmenize engel olur. Fotoğraflarınız eğer bulanık, titrek çıkıyorsa bunun sebebi enstantane değerinizin düşük olmasıdır, bu da az ışıktan kaynaklanır.

15 Temmuz 2014 Salı

Why Marketing Needs More Introverts

Introverts prefer less stimulation and quiet concentration. We listen more than we talk, think before we speak, and focus on relationships. Introverts focus on the meaning of events around us, while extroverts focus on the events themselves.

If I had to bet, the best marketers of tomorrow will likely be far more introverted than the average marketer is today. I would even argue that marketing needs more introverts—people who will spend more time listening than talking, reflecting deeply on meaning, and building fewer, deeper relationships.

http://blogs.hbr.org/2014/07/why-marketing-needs-more-introverts/

The Power of Meeting Your Employees’ Needs

What we discovered is that people feel better and perform better and more sustainably when four basic needs are met: renewal (physical); value (emotional), focus (mental) and purpose (spiritual).

Is there any doubt that when we feel more energized, appreciated, focused and purposeful, we perform better? Think about it: The opportunity and encouragement to intermittently rest and renew our energy during the work day serves as an antidote to the increasing overload so many of us feel in a world of relentlessly rising demand. Feeling valued creates a deeper level of trust and security at work, which frees us to spend less energy seeking and defending our value, and more energy creating it. In a world in which our attention is increasingly under siege, better focus makes it possible get more work done, in less time, at a higher level of quality. And finally, a higher purpose – the sense that what we do matters and serves something larger than our immediate self-interest – is a uniquely powerful source of motivation.

What it does require is a willingness among leaders to test their longstanding assumption that that performance is best measured by the number of hours employees puts in – and the more continuous the better — rather than by the value they generate, however they choose to do their work.

http://blogs.hbr.org/2014/06/the-power-of-meeting-your-employees-needs/

13 Temmuz 2014 Pazar

Can Yucel'den...

Öyle sabah uyanır uyanmaz yataktan fırlama
Yarım saat erkene kurulsun saatin.
Kedi gibi gerin, ohh ne güzel yine uyandım diye sevin..
Pencereni aç, yağmur da olsa, fırtına da olsa nefes al derin derin...
Yüzüne su çarpma, adamakıllı yıka yüzünü serin serin...
Geceden hazır olsun, yarın ne giyeceğin.
Ona harcayacağın vakitte bir dilim ekmek kızart,
Çek kızarmış ekmek kokusunu içine,
Bak güzelim kahvaltının keyfine.
Ayakkabıların boyalı olsun, kokun mis,
Önce sana güzel gelsin aynadaki siluetin..
Çık evinden neşeyle, karşına ilk çıkana gülümse, aydınlık bir gün dile.
Sonra koş git işine, dünden, önceki günden,
Hatta daha da eskiden yarım ne kadar işin varsa hepsini tamamla,
Ohhh şöyle bir hafifle
Bir güzel kahve ısmarla kendine,
seni mutlu eden sesi duymak için "alo "de
Hiç işin olmasa da öğle üzeri dışarı çık
Yağmur varsa ıslan, güneş varsa ısın, hatta üşü hava soğuksa...
Yürü, yürürken sağa sola bak, öylesine değil, görerek bak
Çiçek görürsen kokla ,köpek görürsen okşa ,
Çocuk görürsen yanağından makas al.
Sonra,şöyle bir düşün, kimler sana yol açtı,
Sen çok dar da iken kimler seni ferahlattı,
Hani kapını kimsenin çalmadığı günlerde kimler kapını tıklattı?
Ne kadar uzun zamandır aramadın onları değil mi?
Hadi hemen uğrayabilirsen uğra, arayabilirsen ara
Hatırlarını sor, öyle laf olsun diye değil, kucaklar gibi sor..
Bu sadece onların değil, senin de yüreğini ısıtacak,
Yüzünde güller açtıracak.
Günün güzeldi değil mi? Akşamın da güzel olsun..
Yemeğin ne olursa olsun, masanda illaki kumaş örtü olsun..
Saklama tabakları, bardakları misafire
Sizden ala misafir mi var bu dünyada
Ailecek kurulun sofraya, öyle acele acele değil,
Vazife yapar gibi hiç değil,
Şöyle keyife keyif katar gibi, lezzete lezzet katar gibi,
Eksik bıraktıklarını tamamlar gibi tadına var akşamının..
Gece evinde, dostların olsun
Sohbetin yemeğin, kahkahan olsun..

Arkadaşım
hayat bu daha ne olsun?
Ama en önce ve illa ki sağlık olsun!
Can Yücel

Biraz film...United

All about; Manchester United...

  • 1958 Munich Air Crash
  • Robert "Bobby" Charlton
  • Busby Babes
http://www.imdb.com/title/tt1777034/

About Bobby Charlton:
http://www.blazepictures.co.uk/2013/02/bobby-charlton-football-icon/

11 Temmuz 2014 Cuma

Restore Trust at Work with These 3 Words

We are allies. Three simple words. Yet when spoken by a manager to an employee, these may be three of the most powerful words possible.

Managers pretend that employees have a job for life. Employees pretend that they intend to work for their company for the rest of their careers. But deep down, both parties don’t believe their own words.

You can’t build a trusting relationship on a foundation of dishonesty and self-deception.

The answer is for managers and employees to treat each other as allies: Independent and autonomous players who voluntarily come together to work towards mutually agreed upon goals.

But, really, your journey as a manager will begin the next time you meet one-on-one with an employee and speak the three simple words that show that you’re committed to an open, honest approach: We are allies.

6 Temmuz 2014 Pazar

Why Good Managers Are So Rare

If great managers seem scarce, it’s because the talent required to be one is rare. Gallup finds that great managers have the following talents:
  • They motivate every single employee to take action and engage them with a compelling mission and vision.
  • They have the assertiveness to drive outcomes and the ability to overcome adversity and resistance.
  • They create a culture of clear accountability.
  • They build relationships that create trust, open dialogue, and full transparency.
  • They make decisions that are based on productivity, not politics.
Gallup’s research reveals that about one in ten people possess all these necessary traits. While many people are endowed with some of them, few have the unique combination of talent needed to help a team achieve excellence in a way that significantly improves a company’s performance. These 10%, when put in manager roles, naturally engage team members and customers, retain top performers, and sustain a culture of high productivity.
It’s important to note that another two in 10 exhibit some characteristics of basic managerial talent and can function at a high level if their company invests in coaching and developmental plans for them.


Biraz muzik...Selin Atasoy - Öğren Gel


3 Temmuz 2014 Perşembe

5 Common Questions Leaders Should Never Ask

Questions can be great for engaging and motivating people , but they can just as easily be used to confront or blame, and can shift the mood from positive to negative. “We live in the world our questions create,” says David Cooperrider, a professor at Case Western Reserve University and a pioneer of “Appreciative Inquiry,” which holds that questions focusing on strengths and using positive language are far more useful to organizations than questions with a negative focus.

So what are some specific questions to avoid?

“What’s the problem?” if a company leader asks questions that are focused on problems and weaknesses, then the organization overall will tend to be fixated on that — rather than focusing on strengths and opportunities.

“Whose fault is it?” when leaders ask about fault, they’re often trying to shift blame away from themselves. A better approach would be to ask, How can we work together to shore up any weaknesses?

“Why don’t you do it this way?” it’s truly a leading question — a way of imposing your ways on others.

“Haven’t we tried this already?” Points out that this version of the question comes off as condescending and even defeatist.

In general, a leader should avoid questions “asked in a spirit of advocacy instead of inquiry,”

“Never ask a question if you don’t want an answer.”

http://blogs.hbr.org/2014/07/5-common-questions-leaders-should-never-ask/