adsense

29 Şubat 2020 Cumartesi

Eristik Diyalektik

Eristik Diyalektik tartışma sanatıdır, mutlaka haklı çıkmak amacıyla tartışma sanatı (hem haklıyken hem haksızken)...Bir tezin objektif doğruluğu ile tartışmacı ve dinleyicilerin değerlendirmesine göre geçerliliği, iki ayrı şeydir.(Diyalektik bunlardan ikincisi ile ilgilidir)

Diyalektik bir konuşma sanatıdır, onun aracılığıyla bir şey çürütülür ya da ileri sürülüp ispatlanır.
Eristik: Kazanma amaçlı tartışma bilgisi.Eris Yunan mitolojisinde anlaşmazlık tanrıçasıdır.

Antik dönemde mantık ve diyalektik çoğunlukla eş anlamlı kullanılırdı.

Aristoteles, retorik ve diyalektiği birlikte düşünmüş, amaçlarının inandırma olduğunu belirtmişti. Diğer yandan, amaçları gerçek olan analitik(mantık) ve felsefeyi de bir tuttu.

...tartışmada galip çıkan kişi, çoğunlukla önermesini oluştururken yargıda bulunma yetisinin doğru işlemesine değil, o önermeyi kurnazlık ve becerilikle savunmuş olmasına doğrudur...alıştırma yapmanın ve muhalife saldırmaya yarayan ya da onun saldırmak için en fazla kullandığı taktikler üzerinde düşünüp taşınmanın da bu sanatta ustalaşmaya çok büyük katkısı vardır.

...insan haklı olduğunda da görüşünü savunmak için diyalektiğe gereksinim duyar.Hileli yolları tanımalıdır ki onlara karşılık verebilisin.
Machiavelli Hükümdar'a komşusunun her zayıf anında ona saldırmak için yararlanmasını tavisye eder, yoksa komşusu aynı şeyi yapacaktır....Karşı taraf haksız olduğu halde devam edeceğine göre, ben de öyle yapmaya mecburum.

"veritas est in puteo" (Demokritos) -> Doğru derindedir.
Bir kılıç ustası dövüşürken düelloya yol açan olayda kimin haklı olduğuyla ilgilenmez, tek dikkat ettiği şey, hamle yapıp isabet ettirmek ve hasmının hamlelerini savuşturmaktır.

...tezi çürütmek için iki tarz ve iki yol vardır.

Tarzlar:a) konuya yönelik b)insana yönelik

...sonuncu tarz sadece kanaate bağlı göreli bir şeydir ve konuya ilişkin nesnel doğruyla bir bağlantısı yoktur.

Yollar: a) doğrudan çürütme b) dolaylı çürütme

Doğrudan çürütme tezin nedenlerine, dolaylı çürütme ise sonuçlarına saldırır; ilki tezin doğru olmadığını, ikinci ise doğru olamayacağını gösterir.

...genel olarak her tartışmada ya da argümantasyonda herhangi bir konu hakkında hemfikir olmalıyız ki bunu prensip olarak alıp buradan hareketle tartışılan soruya ilişkin yargıda bulunalım.

"Contra negantem principia non est disputandum" (büyük ölçüde Aristoteles) -> Prensipleri reddeden biriyle tartışılmaz.
Hile 1: Genişletme
Bir iddia ne kadar genel olursa o kadar, saldırılara o kadar açık olur

Hile 2: Eşadlılık
Konulan iddia genişletilir ve konuyla çok az ya da hiç alakası olmayan birşeye dönüştürülüp yeni bir önerme çürütülür

Hile 3: Mutlaklaştırma
Ortaya konulan bir önermeyi..genel bir geçerlilikle ifade edilmiş gibi almak...başka bir bağlama oturtmak (Zenci siyahtır ama dişlerine bakarsak beyazdır yani aynı zamanda hem siyahtır hem de siyah değildir)

Bu üç hile birbiriyle akrabadır.Ortak yanları muhalifin ileri sürmüş olandan değil, farklı birşeyden söz etmesidir.

Hile 4:Oyunu Gizleme
...öncülleri tek başlarına, konuşmaya serpiştirerek kabul ettirmeliyiz, önceden belli etmemeli...

Hile 5:Yanlış Önerme Kullanma
...muhalifin düşünme tarzına uygun argumanlar sunarız...onun düşünce tarzından yararlanmamız gereklidir.Çünkü yanlış önermeleden doğru sonuç çıkabilir ama doğrudan yanlış asla çıkmaz

Hile 6:Kanıtı Varsayma

Hile 7: Bir Anda Çok Soru Sorma
Öğrencilere sorular sormaya dayanan öğretme yöntemi(Sokratik de denir), antik dönemde cok kullanılmıştır
Bir anda yığınla geniş kapsamlı, ayrıntılı sorular sorularak asıl kabul ettirilmek istenen şey gizlenir, kabul edilen argüman hızla öne sürülür.Çünkü bir şeyi yavaş anlayanlar konuyu tam olarak takip edemez ve ispattaki olası hata veya boşlukları gözden kaçırır.

Hile 8: Kızdırma
Öfkeli kişi doğru yargıda bulunamaz.

Hile 9:Soru Sırasını Karıştırma
Sonuç çıkarmayı sağlayacak sorular düzgün bir sırayla sorulmaz, Hile 4 ile benzerlik gösterir

Hile 10:Zıddını Sorma

Hile 11:Sonucu Sormama
...muhalifimiz gerekli tekil durumları kabul etmişse,...çıkan genel doğruyu sormaktan kaçınmalı, bunun yerine anlaşılmış ve kabul edilmiş bir olgu olarak sunmalıyız.

Hile 12:İsim Seçme
Yenilik...Mevcut düzen..Köhnemiş önyargı...İspat edilmek istenen şey önceden sözcüğe, isimlendirmeye katılır, sonra analitik bir yargı halinde ortaya çıkarılır.Çoğu zaman bir konuşmacı verdiği isimler aracılığıyla niyetini baştan ele verir.

Hile 13:Tezat Sunma
Hile 14:Zafer Narası Atma
Hile 15:Tez Ekleme
Hile 16:Zorluk Çıkarma
...daha önce kabul ettiği bir şeyle..çelişip çelişmediğine bakarız Eğer ihtiharı savunuyorsa "Öyleyse neden kendini asmıyorsun?"
Hile 17:İnce Ayrım
Hile 18:Tartışmayı Kesme
Hile 19:Genel Düzeye Kayma
Hile 20:Sonucu Söyleme
Hile 21:Kendi Silahıyla Vurma
Hile 22:Önermeleri Özdeş Sayma
Hile 23:Abartmaya Zorlama
Hile 24:Sonuç Uydurma
Hile 25:Karşı Örnek Uydurma
Hile 26:Gerekçeyi Terse Çevirme
Hile 27:Öfkede Zaaf Arama
Hile 28:Tribünlere Oynama
Bu hile özellikle uzmanlar, fazla bilgili olmayan dinleyiciler önünde tartışırken kullanılabilir...yani itirazımız aslında geçersizdir, ama bunu ancak bir uzman farkedebilir.
Hile 29:Saptırma
Hile 30:Neden yerine Otorite Gösterme

...insanlar, genel kabul gördüğüne inandırıldıkları bir fikre ne kadar saçma olursa olsun, kolayca benimserler.

"tois pollois polla dokei"(Plato)->Çoğunluğun çok görüşü olur...sıradan insanların kafası saçmalıklarla doludur ve bunları süpürüp temizlemek çok zordur.

...düşünebilenler çok azdır ama herkes fikir sahibi olmak ister

Hile 31:Anlamazdan Gelme
Hile 32:Etiketleme
Hile 33:Sonucu İnkar Etme
Bu teoride doğru olablir ama pratikte yanlış.

Hile 34:Zayıf Noktada Israr Etme
Hile 35:Taraf Tutma
..akla hitap etmek yerine, güdüler üzerinden iradeye etki etmeye çalışırız.

Hile 36:Laf Kalabalığı Yapma
Hile 37:Yanlış Kanıttan Yararlanma
Hile 38: Kişiselleştirme
Kişiselleştirme, tartışma konusundan ayrılarak(çünkü zaten kaybedilmiştir) muhalifin üzerine gitmek, bir şekilde onun kişiliğine saldırmaktır...Böyle saldırılara..sakin bir tavırla yanlış düşündüğünü gösterirsek..daha çok gücendirir ve kızdırırız.

..yüz kişi içinde tartışmaya layık bir kişi bile zor çıkar.

...akılların karşılaşması, çarpışması olarak tartışma çoğu zaman karşılıklı yarar sağlar, kendi düşüncelerimizi düzeltmeye, yeni görüşler üretmeye olanak verir.Ama bunun için, tartışmacıların bilgi ve zihin gücü bakımında birbirine yakın düzeyde bulunması gereklidir.Birinin bilgisi yetersizse her şeyi anlayamaz, zihin gücü yetersizde, bunun getirdiği kızgınlık sahtekarlığa, hilekarlığa, kabalığa sürükleyecektir.

..konuşmacılar birbirine görüşlerini aktarırken önce kendi düşüncesinin gözden geçirip hata aramak yerine, ötekinin düşündüğünü hata olduğunu varsayar...insan,doğası gereği dediğim dediktir.

Arthur Schopenhauer

5 Şubat 2020 Çarşamba

Defterler

1452 yılında Floransa yakınlarındaki Empoli'ye bağlı Vinci köyünde doğan Leonardo...çağının değil, geleceğin insanıydı...kendisine ait olduğu kesin olarak bilinen yalnız 17 resmi kalmıştır.

...matematikçi Lucas Pacioli, Divina Proportione'nin(İlahi Oran Üzerine) çizimlerini de Leonardo hazırlamıştı.
https://en.wikipedia.org/wiki/Divina_proportione

...ona göre duyuların en önemlisi görsel algılamaydı.Çevresinde gözlenebilecek ne varsa onları gözlemlemeye, gözlemlerini en ince ayrıntılarına kadar yazmaya başladı....Resim, mimarlık, mekanik, anatomi, jeofizik, botanik, hidrolik ve havacılık konuları üstünde araştırmalar yaptı

Pek çok çizimle desteklenmiş bu bilgileri sık bir yazıyla not defterlerine işledi...Otuz bir tanesi günümüze ulaştı...Defterler bugunlere ulaşırken farklı kişilerin elinden geçmiş, bazı defterlere derleyen kişilerin isimleri verilmiştir.

Leonardo'nun notlarında iki özelllik kendini gösterir.Bunlardan biri yazıyı tersten yazması(mirror writing), öteki de yazılı sözle çizili resim arasında ilişki kurmasıdır.

https://www.mos.org/leonardo/activities/mirror-writing
https://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_writing

Leornardo Osmanlı Sarayına yazdığı 'Leonardo nam kafir' imzalı mektubunda Haliç için tasarladığı köprüyü önermişti.
http://arsizsanat.com/istanbulda-italyan-etkisi-ve-leonardo-da-vincinin-halic-koprusu/


Leonardo'nun 13 defteri...

"Eğer siz şekillerin görüntülerini anımsayıp betimleyebiliyorsanız, ressam onları, hatta yüzlerdeki ifadeleri yaratan ışık ve gölgelerle canlanmışçasına gösterebilir; bu alanda sizin kaleminiz bizim fırçanızla asla boy ölçüşemez."

"..eğer sen ozan, sen bir öyküyü kaleminle resmediyorsan, ressam fırçasıyla, onu, daha doyurucu ve anlaşılması daha az sıkıcı bir biçimde gösterir."

"Ressam doğayla mücadele eder ve onunla yarışır."

"Gerçekte, resim bir bilimdir ve doğanın gerçek kızıdır."

"İnsanlar ve kelimeler gerçek olgulardır ve sen, ey ressam, eğer figürlerini hayata geçirmeyi beceremezsen, kelimelerini kullanmasını bilmeyen hatibin durumuna düşersin."

"...resim...gözlerin yakalayabildiği her şeyi kucaklar ve içerir, yalnızca bir tek şekil üzerinde başarılı olan kişi, bana zavallı bir usta gibi geliyor."

"Neye bakılırsa bakılsın, bir şeye bakarken şu üç şeyi göz önünde bulundurmak gerekir; bakan gözün, görülen nesnenin ve aydınlatan ışığın konumu."

"Resim özgürdür.Sonsuz sayıda yüze bakacak olsan, kimi uzun bir burun, kimi daha kısa, ama hepsinin farklı olduğunu görürsün.Ressam da bu özgürlüğe kapılabilir ve özgürlük olan yerde kural olamaz."

"...ve gerçek şu ki, o çeşitliliği görmez ve aklında tutamazsan mükemmele erişemezsin."

"...bir gece sahnesini resmetmek istersen, sahneye büyük bir ateş yerleştir; bir şey ateşe ne kadar yakınsa, rengi de o kadar ateşin rengine yaklaşacak."

"Resmettiğin figürlere, insanların kafalarından geçen düşünceleri ortaya çıkaracak duruşlar ver aksi halde sanatın asla övgüye layık olmaz."

"Bir insanı veya herhangi bir hayvanı çizerken, kaskatı duruyorlarmış izlenimi vermelerinden özenle kaçın, yani denge içinde kımıldanmaları ve tıpkı bir kütük gibi olmamaları için hareket etmeleri gerekir."

"Eğer yalnızsan, sen kendin için her şey olursun, yanında bir varsa, sen kendine sadece yarı yarıya aitsindir"

"Sen, ey çizer,...resim yaparken yavaş çalışmaya ve çeşitli ışıklar arasında hangisinin en güçlü parlaklığa sahip olduğunu bulmak için denemeler yapmaya alıştır kendini, aynı şekilde gölgelerin...birbirlerine nasıl karıştıklarını..."

"Figur, canlandırdığı coşkuyu ne kadar iyi ifade ediyorsa, o kadar övgüye değerdir."

"Öncelikle uzuvları(organ) ve işlevlerini öğrenmek gerektiğini söylüyorum..."

"Suyun kaynağına ulaşabilecek bir kişi, bir kova suyu ne yapsın?"

  "..gölge ışıktan daha güçlüdür çünkü onu engeller ve nesneleri tümüyle aydınlıktan yoksun kılar..."

"Pratik her zaman, perspektifin rehberlik edeceği ve kapı görevini yapacağı sağlam bir teorik bilgiye dayanmalıdır ve teorik bilgi olmaksızın, resmin hiçbir türünde, hiçbir şey iyi yapılamaz."

"...modelin gözü ile senin gözlerin aynı olacak sekilde yerleş..."

"Bir resim, ya da her türlü figür betimlemesi, öyle bir biçimde yapılmalıdır ki, resme bakanlar, duruş ve hareketlerinden ruhta geçenleri anlayabilmelidir."

"Genç çocuk önce perspektifi ve her şeyin oranlarını bellemek zorundadır..."

"Ressam, resim için gerekli olan matematik bilgilere sahip olmalı..."

https://www.leonardodavinci.net/