Eski Yunan'da spor ahlaki ve terbiyesi, kişinin temel ahlaksal erdemleri (adaleti bilgelik, mertlik, ölçülülük) ve toplumsal ahlaki ile iç içeydi.
Temel amacı "zihin ve beden açısından uyumlu bir kişilik" oluşturmak olan Eski Yunan eğitimi, retorik, gramer, matematik derslerinin yanında 7 yaşından 20 yaş ötesine kadar düzenli bir fiziksel eğitimi şartı koşardı...Çıplak(gymnoi) olarak çeşitli bedensel alıştırmaların yapıldığı gymnasion'lar gençlerin yaklaşık 17-18 yaşlarına kadar devam ettikleri ve ilerde büyük spor festivallerine hazırladıkları yerlerdi
Gymnasion'lar aynı zamanda, Yunan heykeltraşlarının sürekli geldikleri ve çıplak spor yapan gençleri seyrederek insan bedeni hakkında bilgi edindikleri atölyelerdi.
Eski Yunanlılar için beden eğitimiyle müzik eğitiminin birlikteliği, insanın hem ruhuna hem de bedenine ulaşım sağlamanın en temel yoluydu.
Uzun atlama
Cirit atma
Disk atma
Güreş
Boks
Pankreas
Pentatlon
Eski Roma'nın spor oyunlarına bakış açısı...Eski Yunan felsefesinde ruh ve beden arasında denge sağlayıcı bir unsur olarak görülen fiziksel alıştırmalar, Eski Roma'nın geleneksel sıkı-disiplinli ahlakına ve ciddiyetine karşıt bir olguydu.
Pragmatist bir ulus olan Romalılar için spor bir amaç değil, araçtı.
...Yunan tarzında çıplak spor yapmayı soylu bir Romalı için utanç verici olarak nitemeleri dikkate değer bir olgudur. (Cicero, Tusculanea Disputationes)
...Circus'ta düzenlenen araba yarışları, Amphitheatrum'da düzenlenen ünlü Romalı gladyatör döğüşleri... ve insanlar ile vahşi hayvanlar arasındaki mücadeleler gelmektedir
Halkın ücretsiz olarak katıldığı, oldukça büyük bir masraf gerektiren bu tür spor oyunları ve... festival düzenlemek zengin ve soylu bir kamu görevlisinin işiydi.
Glatyatör Döğüşleri...tanrıların gazabının dindireleceğine ve döğüşçülerden birinin katledilmesiyle, gömü töreni yapılan kişinin ruhunun huzur kazanacağına inanılmaktadır...Roma'nın Cumhuriyet döneminde...özel oyunlar olarak bakılırdı....Cumhuriyet'in ilk yıllarında gladyatör olarak kullanılan kişiler, köle olarak yaşamkatansa onurlu bir kılıç darbesiyle ölmeyi tercih eden, silah kullanmada deneyimli savaş esirleri, suçlular, isyancılar veya bu işe gönüllü olanlardı.Sulla döneminden sonra gladyatörlerdein özel olarak eğitildikleri okullar açılmıştır
Döğüş sonunda yenilen tarafın canı, zafer kazananın keyfine bağlıydı..Gladyatörün ölümünü istemeyen halk giysilerinin veya mendillerini sallayarak bu isteklerini belirtir; ölümünü istediklerinde ise, başparmaklarını aşağıya doğru indirerek 'öldür' işaretini verirdi.
Çiğdem Dürüşken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder