"Gözlerinin kahvesinden koy ömrüme, kırk yılın hatırına sen kalıyım." Cemal Süreyya
1517-43, kahve ilk kez İstanbul'a geldi
1554-55, bu topraklarda dünyanın ilk kahvehanesi kuruldu
...kahve pişiren kadına "kahveci kadın, erkeğe ise "kahvecibaşı" denirdi
...lokumun mimarı Hacı Bekir ilk dükkanını açtı, 1777 yılında saraya "lokumcubaşı" olarak atandı
Ana vatanı Habeşistan olan kahvenin Yemen'e ilk olarak buradan gittiği düşünülmekte...
Kahvecinin Piri Şeyh Şazeli...
...İstanbul'da ilk kahvehane 1554 Kanuni Sultan Süleyman döneminde Hakem ve Şems adlı iki kişi tarafından Tahtakale'de açılmıştır.
İlk kahve pişirme aletleri olan kazan ve kaplar ilerleyen dönemlerde yerini önce ibriğe, 19. yüzyılda ise cezvelere bırakmıştır.
Thévenot, o dönem Fransa’da bulunmayan kahveyi egzotik bir içecek olarak kısaca şöyle tanımlamıştır:
“Onların her zaman içtikleri başka içkileri daha vardır ve kahve diye isimlendirdikleri bu içkiyi günün her saatinde içerler. Bu içecek bir taneden yapılır ve sobada kavrulur daha sonra havanda dövülerek toz haline getirilir. İçmek istedikleri zaman ibrikte kaynatılır ve porselen fincanlarda servis edilir. Sıcak içilmesi gerekir ve bir kaç fincan içmek iyi değildir. Bu içecek acı ve siyahtır, duman nedeniyle meydana gelen baş ağrılarını önler ve uykuyu kaçırır.”
Kahvecibaşı padişahın ya da bağlı olduğu devlet büyüğünün kahvesini pişirmekle sorumlu olduğu için sır tutmasını bilenlerden özenle seçilmiştir.
...pek çok kişi, özel kişilerle geçirdiği önemli anları kahveyle taçlandırmayı tercih eder."Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır."
kongar:kestane rengi (kumral)
Atatürk...Günde on beş ila yirmi fincan aralığında kahve içen Atatürk, sabah kahvaltısının ardından koltuğuna geçerek bir fincan sütlü kahve eşliğinde gazeteleri okuyarak güne başlarmış.
3. Murat bir fermanla tüm kahvehaneleri kapatır...Nedeni ise kahvehane sohbetlerine günlük siyasetin girmesi ve hükümetin eleştirilmesidir.En büyük darbe ise 4. Murat'tan gelecektir.Dedikodu ve fitne ocağı olarak değerlendirilen kahvehaneler yerle bir edilir çünkü kamuoyu oluşması istenmez.
Tasavvufa göre kırk, bereketli bir sayıdır, zaman kavramına işaret eden dört ve bilgiyi temsel edeb on sayısının çarpımıdır...kırk kapı, kırk makam vardır.Kırklar, islam kültüründe kırk evliya demektir.
Mercanköşkü kahvesi..yöresel türk kahvelerinden Muğla yöresine ait
Srebrenitsa kadınları evde birini beklerken kendine bir kahve yapar, bir de beklediği kişiye...
Dibek kahvesi...kavrulmuş kahve çekirdeklerini öğütmek için kullanılan ve taştan ya da ağaçtan yapılmış havanlara verilen isimdir.
Osmanlı türkçesinde "boğaz rahatlatan" anlamında kullanılan "Rahatül-hulkum" olarak adlandırılmıştır.Günümüzde Romanya ve Bosna Hersek'te lokuma rahat lokum denmeye devam edilmektedir.
Hacı Bekir, Osmanlı döneminde ilk saray lokumcusudur...Avrupa'da Turkish Delight adıyla yayılan lokum tutkusunun öncüsüdür...
İdeal Türk kahvesi içimi için doğru fincan formunun ağız kısmı dar ve alt taban kısmı geniş şekilde olması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder