adsense

28 Ekim 2013 Pazartesi

Fotografta mottolar


  • Kaliteli fotograf: Dogru isik, dogru zaman, dogru aci, dogru pozlama demektir. (IQ)
  • Raw format secilmeli ve gun bitiminde bir cekimden sonra elinizde sadece en dogru 5-10 fotograf kalmalidir. Fotografta her sanat dali gibi kendini ifade etme turudur ve en basarili secimler sizi ortaya cikarir.
  • En iyi kamera yaninizda tasidiginiz kameradir

Spontane, Plansiz cekim icin oneriler:

Bu tür spontane çekimlerin arkasında kamerayı göze tutmadan görüntü elde etme fikri yatar. Böylece fotoğraf çektiğiniz anlaşılmaz ve insanlar şüphelenmezler. Kamerayı kalça hizanızda ya da göğsünüzde tutarak, fotoğraf çektiğinizi belli etmezsiniz ve sinsice bir çok kare elde edebilirsiniz.
Plansız çekim yapmanın bir yolu da kamerayı nesneye odaklamadan ışık koşullarına göre pozlama yapmaktır. Ben manuel pozlama ve poz kilidi kullanırım böylece poz değerleri düzenleme yaparken değişmez. Odak noktasını da çekmek istediğim objeye göre ayarlıyorum.

Planli cekim:

Buradaki yöntem plansız çekimin aksine, belirli bir anı kurgulamak ve o an gelir gelmez de deklanşöre basmaktır. Bu tip fotoğrafçılıkta çekilecek poz için kamerayı göze götürmeden önce tüm hazırlıkları yaparsınız.Önceden bir kereliğine veya bir çok kere çekim yapacağımız yeri keşfetmemiz gerekir ki bölgeye ve ışık koşullarına alışabilelim. Bu da ne zaman ne olabileceğini tahmin etmemizi sağlar. Neler olabileceğini önceden bildiğimiz için kamerayı tam zamanında göze götürüp çekim yapabiliriz.
Bazen kamera gözde, doğru anı bekliyor olsak da o an hiç gelmeyeceğinden bu yöntemi kullanırız. Çünkü insanlar fotoğraf çekildiklerinin farkında olduklarında hareket edebilirler ve duruşlarını değiştirebilirler. Poz vermeyi isteyebilirler ya da hiç bir şekilde fotoğraflanmamayı da isteyebilirler.

Karsi karsiya kalindiginda cekim:

Bazen bulunduğunuz yerlerde elinizde kamera olduğu gerçeğini gizleyemezsiniz, çekmek istediğiniz şeyle karşı karşıya kalabilirsiniz. İnsanlar bazen fotoğraf çekilmeyi çok sever ve hatta çekip çekmeyeceğinizi sorarlar. Fakat çoğunlukla bu anların dışındanızdır ve hızlı hareket etmeniz gerekir. Ben fotoğraflarımda arkaplanı yumuşatmayı ve gözlere netleme yöntemini seçiyorum. İnsan fotoğraflarında da önemli olan budur.

Parasoley: İngilizce karşılığı Lens Hood olan Parasoley, objektifin uç tarafına takılan ve güneş ya da farklı bir kaynaktan gelen ışığın objektife uç açılardan girerek içeride yansımasını engelleyen bir parçadır. Parasoleylerin, objektifimizi darbelere, temas ve çizilmelere, yağmur taneciklerine ve toza karşı koruma sağlaması nedeniyle de ekstra bir faydası daha vardır.
Güneşli havalarda kullanılacağı düşünülen parasoley aslında bulutlu havalarda daha etkili olur. Çünkü kapalı havalarda ışık daha çok yerden yansımaktadır.


Başarılı Siluetlerin Sırları

Fotoğrafı çekerken konunun en parlak kısımını alın. Arka plan ve ön konuda aydınlatmak için hiç bir şekilde flaş kullanmayın. İnsanların eylemlerini siluet olarak çekmek çok iyi bir seçimdir. Siyah bir insanın hareketlerini kısaca özetleye bilir ve harika bir portre ortaya çıkabilir.

Işık hakkında konuşmamız gerekenler ise siluetlerde her zaman için doğal ışık kullanın. Flaş yada ışık kullanımı fotoğrafınızı siluet fotoğrafı olmaktan çıkartacaktır. Siluetlerde siyah ve beyaz tonlarını kullanmak zorunda değilsinizdir. Gün doğumunun gün batımının ışıklarını, renk tonlarını ön plana çıkartmanız gerekmektedir.

Fotoğrafınızı çekmeden önce makinenizi manuel moda alarak kullanmanız gerekmektedir. Manuel olarak kullanmamız bize doğru alanı net olarak fotoğrafa yansıtmamıza yardımcı olacaktır. Objektifimize gelen fazla ışıktan dolayı doğru yeri net olarak seçerken sıkıntı yaşayabiliriz. Netlik istemediğimiz bir yerde olabilme ihtimali çok yüksektir. Manuel olarak kullanmak tam anlamı ile konuya hakim olmaktır.

Tripod kullanmanız gereken zamanlarda olacaktır. Sabah veya akşam yapacağınız çekimlerde tripod kullanmak fotoğraf kalitesi açısında daha iyidir. Titremeyi ve bulanık görüntü oluşmasına engel olmaktadır. Düşük bir diyafram açıklığı ve düşük ISO değeri seçtiğimiz zaman perde hızını yavaşlatmak gerekmektedir. 1/60 değerinden sonra çekilen fotoğraflarda elin titremesinden dolayı fotoğrafların titrek çıkması doğaldır. Bunu engellemek için tripod kullanmak gerekmektedir.
Siluet fotoğraflarında detayları belirtmekten zarar gelmez. Konuya ne kadar hakim olabilirsek o kadar güzel fotoğraflar elde edebiliriz. Siluetler, ton, doku ve detay hakkında her şeyi unutmak fotoğraf çekmek için harika bir yoldur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder