Mark Twain'in çok güzel bir sözü vardır : "Başımızı derde sokan bilmediklerimiz değil, bildiklerimizin doğruluğundan emin olmamızdır" der.
...beynimizi geniş düşünmeye alıştırmak için uygulanabilecek en başarılı yöntem onu sınırlamaktan gelir. İlk başta ters gelse bile kısıtlı kaynaklar kullanarak çözüm yolu aramaya çalışmak kadar yaratıcılığı geliştiren bir yöntem yoktur. Örneğin William Shakespeare kendini kısıtlamak amacı ile yazılarında 14 satırlı soneler kullanmıştır...sanatçılar en büyük eserlerinin en tanınmış ve refah içerisinde yaşadıkları dönemlerinde değil en sıkıntılı, en muhtaç oldukları dönemlerde geliştirmişlerdir.
...Hiç kimse çevresinde sürekli kendisine itiraz eden kimseler ile çalışmak istemez. Yöneticilik anlayışının öncü isimlerinden biri olan General Motors'un efsanevi genel müdürü Alfred Sloan'ın en önemli sırrı itirazlara önem vermesiydi. Muhalif sesleri dikkate alır, ne kadar saçma görünürse görünsün düşünceleri dinlemenin hayati önem taşıdığını düşünürdü. Çevresini kendisini her zaman onaylayan şak şakçılar değil, olabildiğince çok itiraz eden, ters görüşler getiren kimselerle doldurmuş, şirket içi tartışmaların kişisel olmadığını, ve itiraz etmenin erdemini kurum kültürüne aşılayarak başarılı olmuştur.
“Tasarruf etmek için para harcamak gerekir” sözü pek çok kimseye ters gelebilir. Gerçekten de pek çok kurum maliyetleri kısarak, olabildiğince az harcayarak tasarruf ettiğini düşünür. Oysa maliyetleri kısabilmenin yolu operasyonel verimliği sağlayacak projeler geliştirmek ve bu projelerin hayata geçmesi için gereken yatırımları yapmaktan geçer. Bu yüzden ileriyi düşünen yönetici kendisinden tasarruf etmesini isteyen amirlerine iptal ettiği projelerle gitmek yerine tam tersine tasarruf sağlayacak yeni projelerle gidip bunlar için kaynak istemelidir.
...Çoğumuz başarılı olmanın mutluluk getirdiğini düşünür, ancak mutlu olmak başarı getirir.
Pek çok insan yetkinliklerini artırmak için eksik yanlarını geliştirmeye çalışır. Oysa tam tersini yaparak eksik ya da geri kalmış yetkinliklerin gelişmesi için uğraşmak yerine iyi olan yetkinlikleri çok iyi hale getirmek çok daha faydalıdır. Geri kalmış yetkinliklerinizi geliştirerek ortalama hale getirebilirsiniz, ancak emin olun ortalama bir yetkinlik sizi ileri taşımayacaktır. Oysa kaç kişinin herhangi bir yetkinlikte çok iyi olduğunu söyleyebilir. Unutmayın zayıf yönleriniz sizi yolda bırakmasın yeter.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder